-
Takbelegg expand_more
-
Takløsninger expand_more
-
Tunneler og gruver expand_more
-
Tekniske tekstiler expand_more
-
Kunnskapsbank expand_more
-
Tjenester expand_more
Etterspørselen etter strømbesparende løsninger er eksplosiv akkurat nå. Protans løsning for solenergi er smart, rask og fleksibel.
Høye strømpriser og det grønne skiftet har ført til en eksplosiv etterspørsel etter løsninger for solenergi på både nye og eksisterende tak.
Særlig på logistikk- og lagerbygninger, større haller og andre eiendommer med store, flate tak vil det være en god investering å installere solcelleanlegg.
Protan har selv installert denne løsningen for solcelleanlegg på taket på vårt hovedkontor i Lier. Løsningen er spesielt tilpasset for flate tak.
En såkalt "smart box" består av fire mindre solcellepaneler som er montert sammen. De har en total flate på cirka 9 m2. 76 slike "flak" er nå installert på taket på hovedkontoret til Protan, et tak på cirka 1400 kvadratmeter. Panelene monteres i 10 graders vinkel.
Solcelleløsningen er ballastert, så når panelene skrus fast, skjer det i skinner som skrus fast i betongheller, ikke gjennom å skru ned i takmembranen.
Du kan se hvordan monteringen foregår i praksis i denne videoen:
Etterspørselen etter strømbesparende løsninger er eksplosiv akkurat nå, og Protan har tro på at enkel og rask montering og fleksibilitet knyttet til å kunne løfte av panelene ved rehabilitering og omtekking gjør vår enkle, fleksible og bærekraftig løsning attraktiv både for eiendomsutviklere, entreprenører og sluttkunder.
Eksempel på solcelleanlegg installert på et tak med Protan takbelegg ved ASKOs logistikksenter i Valdres. Foto: Sun-Net.
Det er god økonomi å utnytte store takflater til solenergi. Men det er også avgjørende med god prosjektering for å unngå problemer i fremtiden: Solcelleanlegget må tas med i beregningene når taket prosjekteres, ellers kan man få problemer med konstruksjonen på sikt. Oppbyggingen av taket må ta hensyn til panelenes tyngde.
Det er også store synergieffekter og besparelser ved å installere solenergipanelene parallelt med selve takmontasjen.
Særlig sørlige og østlige deler av Norge har opplevd rekordhøye strømpriser gjennom mesteparten av 2022. Alle private husholdninger får kjenne dette på pungen, mens for en produksjonsbedrift som Protan, med et årlig strømforbruk på cirka 17 millioner kWh, blir den økte strømregningen enorm. Forskjellen på 50 øre og 5 kr pr kilowatt-time utgjør i praksis 76,5 millioner kroner.
Strømregningen til Protan, som tidligere var på under 800.000 kroner i måneden, hadde nådd 3 millioner kroner i august, fortalte Protans konsernsjef Erik Øyno i et intervju med Bygg.no nylig:
– Og når vi får september-regningen, så tenker jeg den er på fire millioner, sier Øyno, som også har sendt eposter til alle stortingspolitikerne i nærings-, energi- og miljø- og finanskomitéen om den prekære situasjonen.